daku sah menjadi miliknya

Daisypath Anniversary tickers

Isnin, 2 Januari 2012

Panduan Pemilihan Makanan Mengikut Kalori

ari ni saje2 la menggugel...nak cari info2 berguna utk ajar pjk nnt...ntah cane la terpaksa ngajar pjk tahun ni...padahal xde langsung bakat nak ngajar....pegang bola pon xbape nak reti..tambah2 ngan keadaan ngah preggie ni, igt nak wt kelas dalam kelas jela..xlarat nak turun2 padang..hope so,my students ok je...

Ngah2 mencari terjupe la satu artikel i..yg membuatkan i takut nak makan..hahahaha.....sue menggugel pasal kalori...utk perempuan normal,jumlah kalori yang diperlukan lebih kurang 1600kj-2000kj sahaja ye..utk ibu menysu n wanita mengandung,mereka perlukan lebih sikit utk pembentukan bby n development bby...

Ni ade sikit senarai makanan2 n jumlah kalori yang ade dalam makann tu...kalau korang nak tau jumalah kalori yang korang consumed,just add all the calories dat hv been consumed ya..arap2 x lebih dr yang sepatutnya...

Kalori
Kalori adalah unit yang digunakan untuk mengukur tenaga. Badan mendapat tenaga untuk aktiviti fizikal melalui makanan yang kita makan. Kita perlu mengira kalori harian yang diperlukan oleh badan. Ini dikira berdasarkan tinggi, berat, umur, jantina dan aktiviti seharian. Pengambilan makanan secara berlebihan dan kalori melebihi apa yang diperlukan oleh badan akan menjerumuskan diri kepada obesiti.


KATEGORI KUIH-MUIH
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7.
Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

KATEGORI LAUK-PAUK
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori


KATEGORI MAKANAN RUTIN

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2.
Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3.
Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7.
Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11.
Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13.
Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

KATEGORI MAKANAN SEGERA
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

KATEGORI BUAH-BUAHAN

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6.
Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

KATEGORI MINUMAN
minuman berkabonat 1 tin 285g – 120 kal
minuman kotak 250g – 105 kal
susu tepung penuh krim 1 sudu makan – 33 kal
susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan – 25 kal
aiskrim 2 skop- 390 kal
susu pekat manis 1 sudu makan – 71 kal
yogurt rendah lemak 1 cawan – 90 kal
mentega 2 sudu teh – 75 kal
keju chedar 1 keping -58 kal
KATEGORI BAHAN MASAKAN (BERMINYAK / LEMAK)
1tbsp minyak apa jenis pun 120 kalories
1 tbsp butter 100 calories
1tbsp santan low fat 9- 15 calories
1tbsp santan biasa 30-50 calories
1/2 cup sayur  20-30 calories
1/2 cup nasi, pasta, mi, bihun, cereal 100 calories
1 keping roti  less 100
1 potato n banana less 100
100g seafood – 100 calories
100g fish – 120-150
100g chicken 130-150
100 g red meat 150
1tbsp sos2 .. 20-40

Sangat tinggi / Very high (> 600 kcal)
Nasi goreng (dengan telur, ayam dan sayur) /
Fried rice (with egg, chicken and vegetable)
Tinggi/High (401 -600 kcal)
Mi bandung/Bandung noodles
Kueh tiau bandung/Kueh tiau bandung
Mi kari/Curry mee
Nasi dagang/Nasi dagang
Mi hoon bandung/Mee hoon bandung
Nasi briyani, nasi sahaja/Nasi briyani, rice only
Nasi minyak/Oily rice

Sederhana / Medium (101 – 400 kcal)
Nasi lemak/Nasi lemak
Mi sup/Mee soup
Roti telur/Roti telur
Kueh tiau goreng/Fried kueh tiau
Roti canai/Roti canal
Capati/Capati
Mi hoon goreng/Fried mee hoon
Mi goreng/Fried mee
Nasi ayam/Chicken rice
Rawadosai/Rawadosai
Putu bambu/Putu bambu
Dosai/Dosai

Rendah / Low (0- 100 kcal)
Idlii/ldlii
Putu mayam/Putu mayam

KUIH-MUIH TRADISIONAL

Sangat Tinggi / Very High (>300 kcal)
Mysore pak/Mysore pak
Laddu/Laddu
Papadam/Papadam

Tinggi  / High (151 – 300 kcal)
Bingka ubi kayu/Bingka ubi kayu
Vadai, kacang dal kuning/Vadai, yellow lentil
Lepat pisang/Lepat pisang  Cokodok pisang/Cokodok pisang
Kuih kasturi/Kuih kasturi
Kuih talam ubi kayu/Kuih talam ubi kayu
Sederhana / Medium (51 – 150 kcal)
Kuih sagu/Kuih sagu
Pisang goreng/Pisang goreng  Kuih kastard jagung/Kuih kastard jagung
Popia/Popia
Puding jagung/Puding jagung
Kuih kacang/Kuih kacang
Putu kacang/Putu kacang
Cucur badak/Cucur badak
Emping/Emping
Rendah / Low (0-50 kcal)
Kerepek ubi kayu/Kerepek ubi kayu  Kuih telur labah/Kuih telur labah
Kuih bangkit sagu/Kuih bangkit sagu  Kuih bangkit/Kuih bangkit
TRADITIONAL KUIH (RICE & RICE-FLOUR BASED)

SangatTinggi / Very high (>300 kcal)
Lor-mai-fan (pulut dengan kacang)/
Lor-mai-fan (glutinous rice with peanuts)
Tinggi / High (151-300 kcal)
Tepung bungkus/Tepung bungkus
Bidaran/Bidaran
Kuih bom/Kuih bom
Kuih sri muka/Kuih sri muka
Bingka tepung beras/Bingka tepung beras
Pulut panggang/Pulut panggang
Kuih koci pulut putih/Kuih koci with white glutinous rice
Kuih kasui/Kuih kasui
Kuih koci pulut hitam/Kuih koci with
black glutinous rice
Sederhana / Medium (51 – 150 kcal)
Tapai pulut/Tapai pulut
Kuih lapis/Kuih lapis
Kuih lompang/Kuih lompang
Rempeyek/Rempeyek
Kuih bakul/Kuih bakul
Dodol/Dodol
Wajik/Wajik

Rendah / Low (0 – 50 kcal)
Kuih karas/Kuih karas
Kuih buah Melaka/Kuih buah Melaka
Kuih buah rotan/Kuih buah rotan

TRADITIONAL KUIH (WHEAT FLOUR BASED)

Tinggi / High (151 – 300 kcal)
Yau-car-kue/Yau-car-kue
Kuih apam balik/Kuih apam balik
Donat
Ham-chi-peng/Ham-chi-peng
Kuih pau kacang merah/Red bean dumpling
Kuih pau ayaml Chicken dumpling
Kesaril
Kuih apam gula hangus

Sederhana / Medium (51 – 150 kcal)
Halwa/Halwa
Cucur udang/Cucur udang
Kuih ketayap/Kuih ketayap
Karipap/Curry puff
Kuih keria/Kuih keria
Kuih lidah kucing/Kuih lidah kucing
Kuih apam/Kuih apam

Rendah / Low(0 – 50 kcal)
Karipap mini/Mini curry puff
Baulu cermai/Baulu cermai
Kuih tat nenas/Pineapple tart
Kuih bawang/Kuih bawang
Kuih kapit/Kuih kapit

Rutin Makanan Lain
Murtabak/mutton – 1 piece – 722 kalori
Cheese Cake – 1 slice – 400 kalori
Roti Telur & Dhal – 1 piece & 1/2 cup – 414 kalori
Laksa Kari – 1 bowl – 589 kalori
Nasi Lemak – 1 complete – 644 kalori
Mee Goreng Mamak – 1 plate – 660 kalori
Lor Mee – 1 bowl – 383 kalori
Mee Rebus – 1 plate – 556 kalori
Mee/Bihun Goreng – 1 plate – 510 kalori
Kuey Goreng
Kerang – 1 plate – 743 kalori
Mee Wantan – 1 plate – 409 kalori
Laksa Penang – 1 bowl – 436 kalori
Mee sup – 1 bowl – 381 kalori
Lor Mai Fun – 1 plate – 422 kalori
Nasi Briyani Kambing – 1 plate – 587 kalori
Nasi Minyak + Rendang Daging – 1 plate – 664 kalori
Nasi Campur + 3 dish – 1 plate – 620 kalori
Century Egg Porridge – 1 bowl – 423 kalori
Nasi Ayam – 1 plate – 600 kalori
Nasi Goreng Biasa – 1 plate – 637 kalori
Nasi Claypot – 1 bowl – 898 kalori
Bah Kut Teh – 1 bowl – 348 kalori
Sotong goreng tepung – 1 small plate – 630 kalori
Sup Krim – 1 rice bowl – 375 kalori
Cheese burger with extra beef – 1 whole – 438 kalori
Fried fish cake with bun – 1 whole – 433 kalori
sundae chocolate – 1 cup – 380 kalori
Apple Pie – 1 piece – 260 kalori
Cheese & meat sauce – 1 small plate – 444 kalori
Sandwich chicken salad – 1 whole – 481 kalori
Pasembur – 1 plate – 752 kalori
Rojak Buah – 1 plate – 443 kalori
Teh tarik – 1 glass – 83 calori (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice


sources: http://ebuying.com.my/?page_id=1298

Tiada ulasan:

Catat Ulasan